Przedszkole nr 156 prowadzi żywienie dzieci zgodnie z wytycznymi dotyczącymi norm żywieniowych i sanitarnych, uwzględniając potrzeby dzieci zgodnie z ich wiekiem. Posiłki przygotowujemy na miejscu, mamy własną kuchnię. W przedszkolu utrwalamy dobre zwyczaje żywieniowe i kulturę zachowania się przy stole. Posiłki są urozmaicone, potrawy przygotowujemy z produktów wysokiej jakości z ograniczeniem spożycia soli i cukru. Przeważają potrawy pieczone, gotowane i duszone - bardzo rzadko smażone.

W żywieniu wykorzystujemy produkty świeże, naturalne, mało przetworzone, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.

Opłatę za wyżywienie dzieci w całości pokrywają Rodzice. Stawka żywieniowa od 01 września 2023 r. wynosi 17,00 zł za dzień.

Nauczycielki w czasie posiłków zachęcają do spożywania, próbowania wszystkich potraw, nawet tych, za którymi dzieci nie przepadają, nie zmuszają dzieci do jedzenia, pomagają – nie wyręczają. Posiłki spożywane są w spokoju.

W sytuacjach wyjątkowych jadłospis może ulec nieznacznej zmianie.

Wodę do picia podajemy bez ograniczeń.

Obróbka termiczna produktów następuje w piecu konwekcyjno-parowym.

Używane do potraw naturalne przyprawy (pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, curry, kminek, kolendra, imbir, cynamon, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, goździk, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia,) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9, 10.

ALERGENY
(Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny)

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

O zdrowe jedzenie, wartościowe produkty dba kierownik gospodarczy - p. Urszula Bucholc, przygotowuje jadłospis.